Ballina / Lajme / Aleksander Vulin propozon kriminelin Llazareviç përvojën e tij ushtarake ta bartë në Akademinë Pedagogjike të Armatës Serbe
Loading...

Aleksander Vulin propozon kriminelin Llazareviç përvojën e tij ushtarake ta bartë në Akademinë Pedagogjike të Armatës Serbe

Në një mbledhje të veteranëve serbë të luftës, krimineli Vlladimir Llazareviç u propozua nga Ministri i Mbrojtjes së Serbisë, Aleksander Vulin, që përvojën e tij ushtarake ta bartë në Akademinë Pedagogjike të Armatës Serbe.

Një nga detyrat e tij si Shefi i Shtabit të Korpusit të Prishtinës ishte të monitoronte kufirin midis Kosovës dhe Shqipërisë.

Ai ishte në kryerjen e operacioneve të përbashkëta të UJ-së dhe MPB-së në këtë zonë gjatë gjysmës së dytë të vitit 1998 dhe 1998, Lazareviç ishte njohur me faktin se kundër civilëve shqiptar ka kryer krime të rënda gjatë operacioneve të UJ-së dhe MPB-së në Kosovë.

Lazarevië ishte dukshëm i përfshirë në planifikimin dhe zbatimin e operacioneve të përbashkëta të UJ-së dhe MPB-së nga marsi në qershor të vitit 1999 në Kosovë, që çoi në spastrim sistematik etnik të popullsisë shqiptare. Ka edhe fakte të cilat tregojnë për krimet e bëra.

Vladimir Lazareviç është akuzuar fillimisht nga Tribunali Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë në 2 tetor 2003 në bazë katër akuza për krime kundër njerëzimit sipas nenit 5 të Statutit të TPNJ-së:
Dëbim
Veprimet johumane (duke përfshirë transferimin me forcë)
Vrasje
Përndjekjet në baza politike, racore dhe fetare

Një numër i shkeljeve të ligjeve ose zakoneve
Lazareviç u arrestua dhe u transferua në Gjykatën Ndërkombëtare Penale për ish-Jugosllavinë më 3 shkurt 2005.

Ai ka qenë në arrati për pesëmbëdhjetë muaj dhe pas konsultimeve me kryeministrin Vojislav Koshtunica ku Lazareviç ka rënë dakord të dorëzohej vetë gjatë në ICTY.

Pas pranimit të dorëzimit të tij në Tribunalin e Hagës Koshtunica e përshkroi dorëzimin e tij si një “vendim të vështirë në interes të atdheut. Më 7 shkurt 2005, Lazareviç u deklarua jo fajtor për të gjitha akuzat kundër tij nga ICTY para fillimit të gjyqit të tij më 10 korrik 2006.

Argumentet përmbyllëse të Prokurorisë dhe Mbrojtjes u prezantuan ndërmjet 22 dhe 27 gushtit 2008.  Më 26 shkurt 2009 Dhoma Gjyqësore konkludoi Lazarevic fajtor për dëbim, veprime të tjera çnjerëzore, duke përfshirë zhvendosjen e dhunshme, ai u dënua me 15 vjet burgim.
Më 25 maj 2009, si Prokuroria dhe Mbrojtja ngritur njoftimet e tyre të apelit dhe më 20 tetor 2009 mbrojtja e  Lazareviç ka paraqitur ankesë tw lirohet përkohësisht në “arsye humanitare”, por kjo u refuzua nga Dhoma e Apelit më 17 maj 2010.
Më 23 janar 2014, dënimi i Lazareviç u reduktua në 14 vjet në apel.  Ai u lirua në fillim, pasi kishte shërbyer dy të tretat e dënimit të tij, më 7 shtator 2015, në fuqi më 3 dhjetor 2015.

Ndërsa ditë më parë ka reaguar edhe zavendës sekretari amerikan Yee se kriminelët serb nuk duhet ta udhëheqin ushtrin.

Por si duket serbët këtë kërkesë të tij e kan lënë në vesh të shurdhër dhe përseri publikisht kan deklaruar se Lazareviç do ta udhëheq ushtrin serbe.

/MegaPress.al/

Shikoni gjithashtu

Kush është Manuella Koni dhe pse është e nevojshme për një mandat në Kuvendin e Kosovës…?

Bëhet fjalë për kandidaten për deputeten nga radhët e PEK-ut, Manuella Koni, e cila beson …

Loading...