Ballina / Fun / Histori / Deshifrohet pllaka 3200 vjeçare arkeologu francez pllaka u takon trojanëve
Loading...

Deshifrohet pllaka 3200 vjeçare arkeologu francez pllaka u takon trojanëve

Arkeologu francez  George Perrot, gjatë vizites së tij në Turqi kishte arritur që të kopjonte hieroglifet të një pllakë me një hapësire totale prej 29 metrash, e cila ishte gjetur në vitin 1878 në një zonë arkeologjike të Turqisë.

Pas disa përpjekjesh me arkeologët e tjer, ai arrin t`i deshifroj hieroglifet të cilat sipas arkeologut Perrot, janë në gjuhen Leuviane.  Sipas mendimit të Perrot, pllaka i takon trojanëve në bazë të shkrimit të pllakës dhe mund të jen burrat  pushtues të ardhur me anije në detin turk që do të thot trojanët.

Nga ana tjetër disa arkeolog mendojnë se pllaka i takon Lindja e Mesme apo Egjiptas dhe se pjesa e pllakës mund të jet bartur deri në Turqi.

Kuptohet sipas vjetërsisë së pllakes se ajo i përket kohes së bronzit dhe shkrimi në të është rreth  3200-vjeçar. E veçanta e gjithë kësaj është se ky lloj shkrimi i gjetur në këtë pllakë, është i njohur vetëm nga 20 arkeolog në mbar botën.

 

/MegaPress.AL/

Shikoni gjithashtu

Aktori nga Hollywood- i Morgan Freeman thërret ezanin

Morgan Freeman, ylli i shumë filmave nga të gjitha zhandret, gjatë një vizite në një xhami …