Ballina / Fun / Kuriozitete / Fakte interesante për luanët
Loading...

Fakte interesante për luanët

Luani  është një prej llojeve të maceve të mëdha, që i takon gjinisë Panthera, pjesë e familjes Felidae. Me disa meshkuj që i kalojnë 250 kg në peshë,është macja e dytë më e madhe e gjallë, pas tigri, ku tradicionalisht quhen edhe “ mbretër të xhungles”

Në natyrë, meshkujt rrallë jetojnë më gjatë se 10 deri në 14 vjet, kjo për shkak të lëndimeve të marra nga luftimet e vazhdueshme me meshkujt e tjerë rivalë që shumë reduktojnë jetëgjatësinë e tyre.

Një tufë luanësh përbëhet nga femra, të quajtura luanesha, dhe këlyshë, si dhe nga një numër i vogël i meshkujve të rritur. Grupe të luaneshave zakonisht gjuajn së bashku, kryesisht thundrakë të mëdhenj.
Këta maca të mëdhenj dikur e kalonin Afrikën, Azinë dhe Evropën. Megjithatë, tani ato gjenden në vetëm dy zona të botës dhe klasifikohen në dy nënspecie.

Luanët aziatik jetojnë në pyllin Gir të Indisë; Luanët e Afrikës jetojnë në Afrikën Qendrore dhe Jugore. Megjithëse ata duken të ngjashëm, këto dy nën-lloje janë shumë të ndryshme në madhësi, vendbanim, e gjëra të tjera

Madhësia dhe karakteristikat

Luani i Afrikës është 4,5 deri në 6,5 metra , nga koka e saj deri në shpinë. Ndërsa bishti i saj bie nga 26,25 deri në 100 centimetra). Luanët afrikanë zakonisht peshojnë 265 deri 420 kilogram.

Luanët aziatikë kanë tendencë të jenë shumë më të mëdha, sipas Federatës Botërore të Zogjve (WWF). Ata peshojnë 300 deri në 500 kg dhe janë 200 deri në 280 cm.  Gjatësia e bishtit të tyre është  23.62 deri 35.43 inç (60 deri 90 cm).

Luanët meshkuj janë përgjithësisht më të mëdhenj se femrat dhe kanë një shenjë të dallueshme të flokëve rreth kokës se tyre.  Kjo është për arsye që meshkujt të duken më mbresëlënës ndaj femrave dhe më shumë të frikësojnë meshkujt e tjerë, sipas kopshtit zoologjik të San Diegos.

Vendbanimet

Luanët afrikanë jetojnë në Angola, Botsvana, Mozambik, Tanzani, Republika e Afrikës Qendrore, Sudani Jugor dhe pjesë të tjera të Afrikës nën-Sahariane. Ata enden në një territor prej 100 kilometra katrorë (259 kilometra katrorë), sipas National Geographic.
Luanët aziatikë gjenden vetëm në Parkun Kombëtar të Pyjeve të Gir në Indi. Ky park është një vend i shenjtë për kafshë të egra në 877.37 kilometra katror (1.412 km katrorë) tokë. Toka përfshin një pyll me  kullota, xhungël pastrues dhe kodra shkëmbore.

Çfarë han luani afrikan?
Luanët afrikanë hanë kafshë të mëdha që ata gjejnë në kullota, duke përfshirë antilopat, zebrat dhe egërsirat. Luanët aziatik gjithashtu hanë kafshë të mëdha, siç janë dhitë.

Zakonet

Luanët janë mace të cilat jetojnë në grupe dhe janë shumë krenare. Ku luanët meshkuj dhe luaneshat kanë krenari dhe bashkohen vetëm kur çiftëzohen

Në moshën 3 deri në 4 vjeç, meshkujt dhe femrat janë gati për t’u bashkuar. Femra ka një periudhë shtatëzanie prej rreth katër muajsh.  Pasi të lind , ajo i fsheh klyshqit nga të tjerët për gjashtë javë të para, sepse këlyshqit e saj peshojnë vetëm 1.5 kg dhe janë të varur plotësisht na nëna e tyre.

/MegaPress/

 

 

Loading...

Shikoni gjithashtu

Aktori nga Hollywood- i Morgan Freeman thërret ezanin

Morgan Freeman, ylli i shumë filmave nga të gjitha zhandret, gjatë një vizite në një xhami …

Loading...