Ballina / Lajme / Bota / Ish ushtari kanadez i cili kishte sherbyer në Bosnje, pas 24 vitesh arrin të kontaktoj me djaloshin boshnjak të njohur në luftë
Loading...

Ish ushtari kanadez i cili kishte sherbyer në Bosnje, pas 24 vitesh arrin të kontaktoj me djaloshin boshnjak të njohur në luftë

Justin Frye, ish ushtari kanadez i cili kishte qenë pjesamrrës në luften e Bosnjes  e Hercegovinë 1994-95, e që ka shërbyer në Forcën Mbrojtëse të Kombeve të Bashkuara (UNPROFOR) pas 24 vitesh, me ndihmen e gazetarit Senad Hajlovac, arrin të kontaktoj me Amirin të cilin e ka njoftuar gjatë luftës.

24 vite Justin Frye nuk e kishte harruar Amirin. Ai të vetmin kujtim e kishte një fotografi të shkrepur rastësisht nga një ushtar tjetër.

Kam jetuar në një fshat të quajtur Visoko, i vendosur në veriperëndim të Sarajevës. Kampi ynë u quajt CANBAT 2. Një pjesë e detyrave të mia të përfshira në sigurinë e zonës së uljes (LZ) për helikopterët e OKB-së. Përveç LZ-së, kishte disa shtëpi … çdo herë që po siguronim LZ-në, një djal i vogël vinte dhe shikonte tek gardhi. Unë kam qenë shokë me të – emri i tij është Amir.

Më kujtohet ndjenja e trishtuar se ai kishte për të jetuar me këtë luftë … njerëzit luftuar për bazat e jetës dhe madje edhe pak gjëra gjëra- që ju dhe unë të marrë për të dhënë, do të thotë unë ata në botë. Unë fillova të sjellë karamele për Amir. Nëna ime dërgonte gjëra në postë për t’i dhënë Amirit, karamele, shkumësa me laps dhe një orë! Mbaj mend se sa i gëzuar ishte kur i jepja ato.

Ky turne ishte para telefonave celularë … para kamerave digjitale … por unë arrita të bëja një fotografi  me Amirin. Në pranverën e vitit 1995, turneu im në Bosnje ishte i plotë dhe u ktheva në Kanada.
Gjatë viteve, mendova për Bosnjën. Shpesh mendova për Amirin, ai u bë një nga kujtimet simbolike të turit tim në Bosnje. Gjithmonë kam mbajtur pamjen e tij. Shpesh, mendova ta gjeja atë dhe të kthehesha përsëri në Bosnje, tregon Frye.

Dy ditë më parë, isha duke punuar në kompjuterin tim dhe pashë foton e Amirit me mua. Vendosa të bëja disa kërkime. Kam një fotografi të një gazetari nga  Visoko. Unë fillova të  hulumtoja në google  imazhet e kompleksit tonë të vjetër dhe LZ helikopter.

Shtëpia e Amirit ishte në vitin 1994. Po shpresoja (duke u lutur) që Amiri ose familja e tij të kishin qëndruar në këtë zonë. Ka qenë përafërsisht. 24 vjet! Brenda ditës, gazetari më kontaktoi dhe më tha se motra e Amirit ende jetonte atje! Amiri tani jeton në Suedi.

Motra e tij premtoi të jetë në kontakt me email-in time. Ajo i dha gazetarit emrin e saj … Nuk më mori kohë për të gjetur Amirin në Facebook. Biseduam për herë të parë sot –  ishte një kënaqësi dhe gëzim i plotë.

Unë jam shumë i kënaqur që kam shtuar një mikun tim të ri në Facebook,  Amir Bajramovic sot. Falënderoj për gazetarin nga Visoko, Senad Hajlovac që e bëri këtë të gjithë të ndodhë në mënyrë të shpejtë, përfundon shkrimin e tij, ish ushtari Justin Frye.

/MegaPress.AL/

Shikoni gjithashtu

Kush është Manuella Koni dhe pse është e nevojshme për një mandat në Kuvendin e Kosovës…?

Bëhet fjalë për kandidaten për deputeten nga radhët e PEK-ut, Manuella Koni, e cila beson …