Ballina / Femra / Bebja / Këshilla për bebe 0 -1 muaj
Loading...

Këshilla për bebe 0 -1 muaj

Të sapolindurit vijnë në të gjitha format dhe madhësitë, por zhvillimi i porsalindur në 0-1 muaj zakonisht ka disa gjëra të përbashkëta.

Si të njoftoheni me beben tuaj?

Bebeja juaj duhet fjetur dhe të ushqehet me gji. Kjo është ajo që është e gjitha në muajt e parë.
Fëmija juaj duhet të mësohet me ju dhe duhet të  kaloni kohë së bashku çdo ditë. Truri i bebes fillon të rritet dhe zhvillohet.

Fëmija juaj mund të jetë në gjendje të ndjekë fytyrën tuaj me sytë e tij. Rreth kësaj moshe fytyra juaj është gjëja më interesante për fëmijën tuaj. Do të pëlqejë gjithashtu të shikosh lodra me ngjyra të kundërta, si të kuqe, të zezë dhe të bardhë, blu, të verdhë dhe portokalli.

Kur beba është një muaj mund  të dëgjojë dhe të di zërin zërin e nënes, por nganjëherë mund të befasojë kur të dëgjon ty ose një tingull tjetër.

Edhe pse kontaktimi me sy është një mënyrë që fëmija juaj ju tregon se dëshiron vëmendjen tuaj, duke qarë është mënyra më e zakonshme që fëmija juaj komunikon me ju. Për shembull, ai do të qajë në qoftë se ai ka nevojë për ju, por ai gjithashtu mund të bëjë zhurmë të fytit.

Fëmija juaj mund ta ngrejë kokën për pak kohë kur ajo është shtrirë në barkun e saj ose e kthen në anën kur ajo është e shtrirë në shpinë. Kjo e ndihmon të shohë më shumë nga ajo që është rreth saj dhe ku jeni.
Ndonjëherë fëmija juaj do të mbajë gishtin tuaj, por shumicën e kohës do t’i mbajë duart në një grusht të ngushtë.

Si ta bëni fëmijen të jet i sigurtë me prezencen tuaj
Këtu janë disa gjëra të thjeshta që mund të bëni për të ndihmuar zhvillimin tuaj të porsalindur në këtë moshë:
Shikoni sytë e fëmijës tuaj: nëse fëmija juaj po ju shikon, shikoni prapa. Kjo është e rëndësishme për lidhjen me fëmijën tuaj dhe për të ndihmuar rritjen e trurit. Kur fëmija juaj shikon larg, ajo po të bën të dish se ajo ka mjaft dhe ka nevojë për një pushim.

Buzëqeshje në fëmijën tuaj: kur fëmija juaj ju sheh buzëqeshje, lëshon kimikate natyrore në trupin e tij. Kjo e bën atë të ndihet mirë, i sigut. Gjithashtu ndihmon që truri i tij të zhvillohet dhe të ndërtojë lidhjen me ju.
Kaloni kohë së bashku: leximi i fëmijës tuaj, ndarja e tregimeve, bisedat dhe këndimi janë të gjitha mënyrat për të shijuar kohën me të porsalindurin tuaj.

Të bësh këto gjëra çdo ditë gjithashtu ndihmon fëmijën tuaj të njohë tingujt dhe fjalët. Nga ana tjetër, kjo zhvillon aftësitë gjuhësore dhe të komunikimit që do t’i duhet kur të jetë më e vjetër.

Si ta vëni në gjumë beben tuaj?
Koha e barkut: shpenzimet e 1-5 minutave duke luajtur në stomak çdo ditë ndërton kokën, qafën dhe forcën e trupit të fëmijës suaj. Fëmija juaj ka nevojë për këto muskuj për ta ngritur kokën, për t’u zvarritur dhe për të tërhequr veten për të qëndruar kur është më i vjetër.

Gjithmonë shikoni fëmijën tuaj gjatë kohës së stomakut dhe vendoseni në shpinë për të fjetur.
Foshnja masazh: masazh baby është një mënyrë e madhe për të lidhur me fëmijën tuaj. Gjithashtu mund të jetë zbutës dhe qetësues nëse i porsalinduri juaj është i çuditshëm. Provoni në një dhomë të ngrohtë pasi fëmija ka pasur një banjë.
Ndonjëherë fëmija juaj nuk do të dëshirojë t’i bëjë këto gjëra – për shembull, ajo mund të jetë tepër e lodhur ose e uritur.

Pse qajn bebet?
Ndonjëherë ju do të dini pse fëmija juaj është duke qarë. Kur i përgjigjeni atij – për shembull, ndërroni pelenë kur është i lagësht ose ushqeni atë nëse ai është i uritur – ai ndihet më i rehatshëm dhe i sigurt.Ndonjëherë nuk mund ta dish pse fëmija po qan, por është ende e rëndësishme ta ngushëllosh.

Pse nuk duhet lëkundur shumë bebet kur qajn?
Asnjëherë mos shkundni një fëmijë. Mund të shkaktojë gjakderdhje brenda trurit dhe mund të dëmtojë trurin e përhershëm.

Është në rregull të kërkoni ndihmë. Çdo ditë ju dhe fëmija juaj do të mësoni pak më shumë për njëri-tjetrin. Ndërsa fëmija juaj rritet dhe zhvillohet, do të mësoni më shumë për atë që  ka nevojë dhe si mund t’i përmbushni këto nevoja.

Si prind, ju jeni gjithmonë të mësuarit. Çdo prind bën gabime dhe mëson përmes përvojës. Është në rregull të ndjeheni të sigurt për atë që dini. Dhe është gjithashtu mirë të pranoni që nuk dini dhe bëni pyetje – shpesh pyetjet e ‘mërzitshme’ janë lloji më i mirë.

Shëndeti juaj fizik dhe mendor është një pjesë e rëndësishme e të qenit prind. Por, me gjithë fokusin në kujdesin për një fëmijë apo fëmijë, shumë prindër harrojnë ose mbarojnë kohën për t’u kujdesur për veten.

Duke u kujdesur për veten do t’ju ndihmojë me të kuptuarit, durimin, imagjinatën dhe energjinë që duhet të jeni prind.
Kur duhet të shqetësoheni për zhvillimin e porsalindur

Shikoni fëmijën tuaj dhe infermieren shëndetësore familjare ose mjekun tuaj nëse keni ndonjë shqetësim ose vërehet se një muaj tuaj:

Po qan shumë dhe kjo ju shqetëson
Nuk po ushqehet mirë
Nuk është duke lëvizur armët ose këmbën.

/MegaPress.al/

Shikoni gjithashtu

Pse shumica e bebeve ngjizen gjatë festave të fundvitit?

A keni menduar ndonjëherë përse shumë bebe lindin në shtator? Epo, ka një arsye shkencore …