Ballina / Lajme / Kosovë / NASA: Nis satelitin e fundit komunikues TDRS-M
Loading...

NASA: Nis satelitin e fundit komunikues TDRS-M

NASA dërgon satelitin TDRS-M në orbitë.  Sateliti është e treta dhe e fundit në një seri satelitësh të komunikimeve të gjeneratës së ardhshme, është vendosur me sukses në orbitë pas ndarjes nga një raketë Atlas V e Aleancës së Bashkuar të Nisjes (ULA). TDRS-M filloi të premten në orën 8:29 të mëngjesit të ditës EDT nga Stacioni i Forcave Ajrore Cape Canaveral në Florida.

Kontrolluesit e terrenit raportojnë se sateliti është në mirë i vendosur .

NASA do të kryejë teste shtesë përpara se të vendosë TDRS-M në shërbim në fillim të vitit të ardhshëm. Kur të jetë gati, TDRS-M do të bëhet pjesë e Rrjetit Hapësinor të NASA-s që ofron navigacion dhe komunikim me shpejtësi të lartë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​në Teleskopin Hapësinor Hubble të NASA-s, në raketa dhe në një mori të anijeve të tjera hapësinore. Ndërsa në një komunikatë për media Dave Littmann, menaxher i projektit TDRS në Qendrën e Fluturimit Hapësinor të NASA-s në Greenbelt,tha se

“Flota TDRS është një lidhje kritike që jep shkencën dhe të dhënat e fluturimit të hapësirës njerëzore për ata që mund ta përdorin këtu në Tokë”, tha  për media. “TDRS-M do të zgjerojë aftësitë dhe do të zgjasë jetëgjatësinë e Rrjetit Hapësinor, duke na lejuar të vazhdojmë marrjen dhe transmetimin e të dhënave të misionit edhe në dekadën e ardhshme”.

Misioni i projektit të TDRS, i themeluar në vitin 1973, është të zhvillojë, dhe ofrojë komunikim të dhënash me anijet e hapësirës për të mbështetur hapësirën e NASA-s, e cila siguron komunikim me shpejtësi të lartë dhe navigim të saktë. Anija TDRS-M është në mënyrë efektive identike – si në funksionin asht NASA me sukses nis satelitin e fundit të komunikimit
NASA do të kryejë teste shtesë përpara se të vendosë TDRS-M në shërbim në fillim të vitit të ardhshëm. Kur të jetë gati, TDRS-M do të bëhet pjesë e Rrjetit Hapësinor të NASA-s që ofron navigacion dhe komunikim me shpejtësi të lartë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​në Teleskopin Hapësinor Hubble të NASA-s, në raketa dhe në një mori të anijeve të tjera hapësinore.

“Flota TDRS është një lidhje kritike që jep shkencën dhe të dhënat e fluturimit të hapësirës njerëzore për ata që mund ta përdorin këtu në Tokë”, tha Dave Littmann, menaxher i projektit TDRS në Qendrën e Fluturimit Hapësinor të NASA-s në Greenbelt, Maryland. “TDRS-M do të zgjerojë aftësitë dhe do të zgjasë jetëgjatësinë e Rrjetit Hapësinor, duke na lejuar të vazhdojmë marrjen dhe transmetimin e të dhënave të misionit edhe në dekadën e ardhshme”.

Misioni i projektit të TDRS, i themeluar në vitin 1973, është të zhvillojë, lançojë dhe ofrojë komunikim të dhënash me anijet e hapësirës për të mbështetur hapësirën e NASA-s, e cila siguron komunikim me shpejtësi të lartë dhe navigim të saktë. Anija TDRS-M është në mënyrë efektive identike – si në funksionin ashtu edhe në performancën – në anijen satelitore TDRS-K dhe -L të lancuara në vitin 2013 dhe 2014 respektivisht.

Flota e TDRS filloi të funksiononte gjatë epokës së anijeve hapësinore me fillimin e TDRS-1 në vitin 1983. Nga anijen TDRS e nisur deri më sot, vetëm dy janë pensionuar dhe pesë nga nëntë satellites operative kanë tejkaluar jetën e tyre të projektimit dhe vazhdojnë të ofrojnë thelbësore Komunikimet dhe shërbimet e lundrimit.

Boeing zhvilloi anijen e anijeve dhe testimin më parë këtë vit në fabrikën e vet satelitore në El Segundo të Kalifornisë. Pas testimit dhe konfirmimit të anijes ishte gati për dërgesë, nisja e përpunimit filloi pas ardhjes së TDRS-M në Florida më 23 qershor.

Programi i NASA-s për Komunikim Hapësinor dhe Lundrim, i njohur si SCaN, është pjesë e Drejtorisë së Misionit të Eksplorimit dhe Operacioneve Njeriut në selinë e Agjencisë në Uashington dhe është përgjegjës për Rrjetin Hapësinor. Zyra e projektit TDRS në Goddard menaxhon programin e zhvillimit të TDRS. Menaxhimi i shërbimit të nisjes për TDRS-M është përgjegjësi e Programit të Shërbimeve të Nisjes së NASA-s bazuar në Qendrën Hapësinore Kennedy të Floridës. ULA siguroi shërbimin e nisjes së raketës Atlas V.u edhe në performancën – në anijen satelitore TDRS-K dhe -L të lancuara në vitin 2013 dhe 2014 respektivisht.

Flota e TDRS filloi të funksiononte gjatë epokës së anijeve hapësinore me fillimin e TDRS-1 në vitin 1983. Nga anijen TDRS e nisur deri më sot, vetëm dy janë pensionuar dhe pesë nga nëntë satellites operative kanë tejkaluar jetën e tyre të projektimit dhe vazhdojnë të ofrojnë thelbësore Komunikimet dhe shërbimet e lundrimit.

Boeing zhvilloi anijen  dhe testimin më parë këtë vit në fabrikën e vet satelitore në El Segundo të Kalifornisë. Pas testimit dhe konfirmimit të anijes ishte gati për dërgesë, nisja e përpunimit filloi pas ardhjes së TDRS-M në Florida më 23 qershor.

Zyra e projektit TDRS në Goddard menaxhon programin e zhvillimit të TDRS. Menaxhimi i shërbimit të nisjes për TDRS-M është përgjegjësi e Programit të Shërbimeve të Nisjes së NASA-s bazuar në Qendrën Hapësinore Kennedy të Floridës. ULA siguroi shërbimin e nisjes së raketës Atlas V.

/MegaPress/

Shikoni gjithashtu

Kush është Manuella Koni dhe pse është e nevojshme për një mandat në Kuvendin e Kosovës…?

Bëhet fjalë për kandidaten për deputeten nga radhët e PEK-ut, Manuella Koni, e cila beson …

Loading...