Ballina / Lajme / Protestë në Shkup: Prokurorët vrasin Almirin pë herë të dytë
Loading...

Protestë në Shkup: Prokurorët vrasin Almirin pë herë të dytë

Një vit më par kur Almiri 4 vjeç me të dy prindërit e tij po ecnin lagjes për në shtëpi, ai u godit për vdekje nga një makinë me pronar maqedonas. Edhe pse rasti i Almirit të vogël u rikthye në gjykatë ku familjarët e tij menduan se më në fund do të vihet drejtësi, ndodhi e kundërta.

Ndërsa qytetarët janë irrituar me vendimin e Prokurorisë Themelore të Kumanovës ku ende pa përfunduar provat mirë vetura e cila e ka goditur Almirin 4 vjeç, ju është kthyer pronarëve gjë që kjo dëshmon se drejtësia në Maqedoni nuk është në nivelin e duhur.

Për shkak të mënyrës se si është kryer kjo procedurë hetuese, eliminimit të provave, përkatësisht armës me të cilën është kryer vepra, animit të prokurorit publik gjatë procedurës, shëtitjes së kualifikimit të lëndës nga Prokuroria Themelore në Kumanovë në Prokurorinë e Lartë dhe atë Republikane, gjegjësisht për shkak të kabotazhit të drejtësisë në rastin Almir, sot protestuesit në Shkup kërkuan të  përjashtohet  Prokurorja Publike nga Prokuroria Themelore e Kumanovës, Suzana Kusigerska.

Ndërsa gjatë kësaj proroteste, u përdoren parulla me mbushkrime “Mos e vrisni Almirin për herë të dytë, Drejtësi” Prokurorët vrasin Almirin për herë të dytë e parolla të ndryshme. Gjatë kësaj protesye  të pranishmit kërkuan drejtësi në rastin e Almirit, që rasti të rikthehet në gjykatë përseri.

 

Komunikata e plotë

Para një muaji u mblodhëm para kësaj prokurorie me kërkesë. Prokurorët si bartës të funksioneve ta kryejnë detyrën e tyre përgjegjshëm dhe me profesionalizëm dhe të sjellin vendime sië parasheh Ligji dhe drejtësia.

Kërkuam të ndërpritet drejtësia selektive, kërkuam që drejtësia të filloj të funksionoj në Maqedoni. Për fat të keq ne vazhdojmë të jemi dëshmitarë të gjyqësisë jo profesionale të padrejtë dhe gjyqësisë që anon.

Në vend që të jemi dëshmitarë të përfundimit të rastit Almir, me dënim të merituar për kryerësin e veprës ‘vrasje me paramendim’, ne jemi dëshmitarë të shpalljeve të shitjes së armëve me të cilën u vra Almiri katër vjeçar. Rasti Almir është shembull klasik se si nuk duhet të veproj një sistem gjyqësor, dhe një shtet i cili në Kushtetutën e vet e garanton të drejtën për jetë. Lëshimet e bëra në procedurën hetuese janë burimi parësor i tërë kësaj golgote gjyqësore të familjes Aliu dhe të drejtësisë në Maqedoni.

Prokuroria Themelore në Kumanovë, në vend se të bëj konfiskimin e automjetet që ka shërbyer si armë në vrasjen e Almirit, të njëjtën ja ka kthyer familjes së të akuzuarit. Për shkak të mënyrës se si është kryer kjo procedurë hetuese, eliminimit të provave, përkatësisht armës me të cilën është kryer vepra, animit të prokurorit publik gjatë procedurës, shëtitjes së kualifikimit të lëndës nga Prokuroria Themelore në Kumanovë në Prokurorinë e Lartë dhe atë Republikane, gjegjësisht për shkak të kabotazhit të drejtësisë në rastin Almir, kërkojmë përjashtimin e Prokurores Publike nga Prokuroria Themelore e Kumanovës, Suzana Kusigerska.

Duke u bazuar në procedurën e deritanishme në rastin Almir, jemi të bindur që gjyqësia në Maqedoni, përsëri nuk do të kaloj provimin e drejtësisë, kësaj here provimin mbi jetën e një engjëlli katër vjeçar. Prandaj sot u mblodhëm këtu, ndonëse në këto kushte të mos e lejojmë këtë. U tubuam të ndalemi në anën e drejtësisë dhe të kërkojmë nga organet gjyqësore të Maqedonisë të ndalen në anën e njëjtë.

Kërkojmë gjykim të drejtë për Almirin, kërkojmë drejtësi. Kjo gjyqësi, ky shtet, duhet të dëshmojnë se do ta mbrojnë të drejtën, më të rëndësishme, të drejtën kryesore të njeriut, të drejtën për jetë. Drejtësi për Almirin, drejtësi për të gjithë.

/MegaPress.AL/

Shikoni gjithashtu

Kush është Manuella Koni dhe pse është e nevojshme për një mandat në Kuvendin e Kosovës…?

Bëhet fjalë për kandidaten për deputeten nga radhët e PEK-ut, Manuella Koni, e cila beson …